Siden vi nå er i Mai er tiden inne for å planlegge hage igjen, og noe av det viktigste for planter er vann. Det er så utrolig koselig å se hagen bli grønn igjen etter vinteren, men ikke alle har lyst til å bruke kveldene på vanning (undertegnede inkludert).
Planter skal som vi vet vannes enten tidlig om morgenen eller sent om kvelden for å unngå at vannet fordamper når jorden er varmet opp av solen. Jeg har en forhage, en bakhage og tre verandaer, og om jeg skulle vannet dem alle for hånd ville jeg ikke hatt tid til så mye annet og derfor har jeg investert i et opplegg som vanner automatisk. Og det oppfordrer jeg kundene mine til å vurdere også når vi designer hager.
Det finnes flere ulike typer og produsenter av selvvanningsystemer, selv har jeg god erfaring med Gardena sitt og derfor er det dette systemet jeg skriver om her. Det er ikke et sponset innlegg (selv om jeg må si jeg har investert såpass mye at en spons hadde blitt godt mottatt;-), og som sagt er det sikkert andre gode produkter rundt omkring også som kan tilby mye av det samme.
Over: Bilde av dryppnese fra Gardenas selvvanningssystem. Bilde lånt av Gardena.
Fordelen med et selvvanningsystem er at vanningen ruller og går av seg selv, og det eneste du trenger å gjøre er å justere tidspunkter eller å skru av om det er meldt mye regn. Og selvfølgelig følge med på jorda om intervallene du har satt er riktig.
Når du planlegger hage er det også i mange tilfeller mulig å grave ned plastrør slik at du kan trekke slangene gjennom til ulike deler av hagen. Og så er selvfølgelig utekran et must om du har mulighet til det.
Har du ikke utekran er en løsning å bruke for eksempel Gardene AquaBloom solcelledrevet vanningsautomat. Her kan du lage en slange med dryppneser tilpasset der du skal vanne, og fylle en bøtte med vann. Så lenge det er vann i bøtta og det er litt sol/lys vil denne fungere godt. Du kan enkelt justere når, hvor mye og hvor ofte den skal sette i gang vanningen, og kjøper du en litt fin bøtte vil det ikke se så verst ut heller. Slangene er tynne og vil "forsvinne" i blomsterkassene når plantene får litt størrelse, og selve AquaBloom kan i mange tilfeller plasseres slik at den ikke er det første du ser.
Har du derimot en utekran er en vanningscomputer veldig praktisk. Gjerne med mulighet til å koble på to slanger, slik at du har en til vanning og en utgang du kan bruke ellers. Med en vanningscomputer kan du stille inn hvor ofte og hvor lenge du vil vanne, og også når på døgnet. Hos oss starter vanningen kl.05 om morgenen, da har jorda fått god tid til å kjøle seg ned fra dagen før.
På en vanningscomputer kan du koble på ulike ting, avhengig av hva som skal vannes. Hos oss har vi koblet på en spreder i et bed, dryppslanger i en skråning og Microdrip i alle blomsterkassene.
Vanningscomputerne må kobles fra om høsten før frosten tar dem, og slangene bør tømmes. Det anbefales å ta inn MicroDrip, men hos oss ligger det meste ute hele året. Når våren kommer kjører vi en prøverunde og det er alltid noen små deler som ikke har tålt vinteren, men det går som regel veldig fint. Jeg anbefaler deg å gjøre det som passer for deg:-).
Over: Del med spreder i samme system. Bilde: Gardena.
Det å slippe å bruke timevis i uken på å vanne er utrolig deilig, og gjør det også enklere å dra bort om sommeren. Og om du skal starte å planlegge en hage: ta gjerne med planer for selvvanning samtidig.
Ønsker du hjelp til å designe et uteområde du vil trives i, eller har noe du lurer på vedr. dette? Bare ta kontakt:-).
Over: Hagedesign, eksempel på tegning fra Paradis Interiørarkitekter.
Comments